maanantai 5. marraskuuta 2012

Se kauniimpi puoli Sydneysta


Tana aamuna mun piti paasta surffaamaan, mutta koska fiasko, niin meenkin vasta huomenna ja sit tokan kerran perjantaina. Nyt kun kerran kavi nain, niin onphan aikaa kirjotella vihdoinkin jotain kunnollista postausta. Eli siis kaikki varmaan tietavatkin jo oopperatalon ja moni Sydney Harbour Bridgen, josta onkin edellisessa postauksessa kuva.


Sen lisaksi taalla on myos Royal Botanic Garden, kuten mm. Melbournessa. Muita turisteilukohteita on Darling Harbour, Manlyn saari ja monet muut, akvaario, elaintarha, Luna Park, Bondi Beach.. ihan nain pari mainitakseni. Hostelli- ja surffausotkut ovat valitettavasti rajoittaneet aikaani sen verran, etta olen ehtinyt noista vahempaan kun olisin tahtonut. Esimerkiksi Bondi Beach on viela kokonaan nakematta mutta ehka sinne sitten tanaan.


Royal Botanic Garden oli kaunis ja melko erilainen kun Melbournessa. Taalla Sydneyssa se on selkeasti aidattu ja rajattu alue, jolla on kuitenkin melko laajat aukioloajat arkisin 7am-auringonlasku, ainakin tallein kesasesonkina. Sisaan paasee ilmaiseksi ja siella on myos ilmaisia opastettuja kavelykierroksia, joista yhdelle otin osaa. Oli kylla mielenkiintoinen, vaikkei bilsa ollut koskaan lempiaineeni koulussa. Opas oli asiantunteva ja sen lisaksi hyva kertoja. Han myos kertoi, etta tekee tuota ihan vapaaehtoisena ja etta puisto muutenkin pyorii hyvin pitkalle vapaaehtoisvoimin. Tasta syysta heita arvostetaan ja siksi kohdellaan hyvin, mika oli ilo kuulla. Vapaaehtoset saavat mm. matkakulukorvauksia ja kauempaa tulevat muistaakseni majapaikankin.
Kyltti Royal Botanic Gardenissa
Ibis-lintu samassa puistossa



Oopperatalosta en kovin montaa sanaa kirjoita vaan keskityn vahan tuntemattomampiin juttuihin, mutta se nayttaa (mielestani) kuvissa ja tv:ssa isommalta ja valkeammalta kuin livena. Niin ja kuinka moni tiesi, etta sen budjetti ylittyi niin pahasti ja useamman kerran, etta sen suunnitellut arkkitehti  Jørn Utzon sai vain osan hanelle luvatusta palkasta? Tasta huolimatta hanen nimeaan ei edes mainittu avaijaisseremoniassa.



Sydneyn keskustasta paasee lautalla katevasti kaupungin monille saarille, kuten myos Manlylle. Edestaikainen lauttamatka maksaa aikuiselta 14e ja silla hinnalla saa ihailla puolen tunnin (yhteen suuntaan) matkan ajan kauniita maisemia ja itse saarelta loytyy jokaiselle jotain: uimarantoja, surffiranta, eripituisia ikavelyreitteja, akvaario, kauppoja, aboriginaaligalleria (ilmainen sisaanpaasy) ja tietysti ravintoloita. Itse tykastyin kovin tuohon saareen. Enka muuten meinannut malttaa lopettaa surffaajien/surffauksen katselemista. Viela kun paasisi itsekin veteen..
Katutaidetta Sydneyn kujilla

3 kommenttia:

  1. Kiva et Sydneyst löytyy jotai hyvääki :D Ja ihanat noi "Please walk on the grass" ja "We also invite you to hug the trees"! :)

    VastaaPoista
  2. Nojoo, alkuun se oli mulle ku Dublin sulle. Onneks ehin kuitenki olla Sydneyssa tarpeeks pitkaan et sielta loyty hyviakin asioita. Ja ihania ihmisia! Ja tosta kyltista, tollasia sais tulla sinne Suomeenki. :)

    VastaaPoista